Wikipedia Affiliate Button

Recept för att expandera

 • warning: Parameter 1 to ifeeldirty_comment_form() expected to be a reference, value given in /customers/5/f/6/johanfalk.net/httpd.www/includes/theme.inc on line 617.
 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /customers/5/f/6/johanfalk.net/httpd.www/modules/acquia/views/views.module on line 823.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_display::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /customers/5/f/6/johanfalk.net/httpd.www/modules/acquia/views/plugins/views_plugin_display.inc on line 1684.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_display::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /customers/5/f/6/johanfalk.net/httpd.www/modules/acquia/views/plugins/views_plugin_display.inc on line 1684.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /customers/5/f/6/johanfalk.net/httpd.www/modules/acquia/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 584.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /customers/5/f/6/johanfalk.net/httpd.www/modules/acquia/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 584.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /customers/5/f/6/johanfalk.net/httpd.www/modules/acquia/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 25.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /customers/5/f/6/johanfalk.net/httpd.www/modules/acquia/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 61.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /customers/5/f/6/johanfalk.net/httpd.www/modules/acquia/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 61.
 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /customers/5/f/6/johanfalk.net/httpd.www/modules/acquia/views/views.module on line 823.

Här är en ganska omfattande lista över hur man kan gå från en ensam by till en respektabel samling städer.
Bygg upp produktion av råvaror
Grunden för alla stora byar är bra råvaruproduktion. Satsa på produktion i början, och håll allt annat på lägsta fungerande nivå.

 1. Du behöver mindre vete än andra råvaror. Satsa först på att få upp produktionen på fälten till typ 5, och 4 för vete. Du behöver mest lera i början, så prioritera att uppgradera de fälten.
 2. Spurta med ett av fälten till nivå 10, så att du kan bygga råvaruförädlare inne i stan. Smartast i början är lera (+murbruk), men med senare städer är det smartast att spurta med den råvara du har minst av. Uppgradera den till nivå 5. (Om du inte har möjlighet att få råvaror från andra byar kan det vara smart att höja den allmänna nivån på fälten till typ 6, 5 för vete, innan du börjar spurta.)
 3. Spurta med fält från de andra två värdefulla typerna, så att du kan bygga de andra två förädlarna. Uppgradera dem till nivå 5.
 4. Vetekvarn och bageri är för det allra mesta slöseri med resurser, och byggplats i staden. (De kostar väldigt mycket och ger tillbaka en råvara du kan köpa 2:1 med vilken annan råvara som helst.)
 5. När du har de tre bra förädlarna, fortsätt att uppgradera samtliga fält till nivå 10 (eller kanske 8-9 på vetefälten, beroende på behov). Det ger bäst utdelning att uppgradera de lägsta fälten först.

Bygg upp produktion av byggnader
Du behöver också snabb byggproduktion tidigt. Om du är romare kan du bygga på huvudbyggnaden samtidigt som du uppgraderar fält. Du bör ha huvudbyggnaden klar på nivå 20 innan du nått någon av sågverk/murbruk/järngjuteri om du spelat rätt.

 • Om du har fler städer, se till att skicka över råvaror till de små städerna för att påskynda deras uppbyggnad.
 • Du behöver rätt snart större magasin och silo. Bygg dem till den nivå som behövs. Det kan också vara praktiskt att ha en marknadsplats för att se inkommande leveranser.
 • Du behöver inte amassad i mer än en by. (Det kan vara smart att flytta en i en liten by, för att till exempel få plats med ett magasin till i din huvudstad.)

Bygg upp försvar
Du behöver rätt snart ett fungerande försvar. Kolla upp vilken den/de bästa försvarstrupperna är.

 • Välj EN stad som får bli bra på att bygga försvarsenheter, förmodligen din huvudstad, och låt denna producera försvarstrupper åt de andra städerna. Detta gör att de nya städerna inte behöver lägga råvaror på att bygga trupper (eller ens barracker), samtidigt som uppgraderingar i en enda vapenkammare ger försvarsbonus i alla dina städer. Typiskt bra.
 • Se till att du har en spårare/scout i varje stad, så att du upptäcker om du blir scoutad.
 • När produktionen nått en stabil nivå (åtminstone 1-2 av råvaruförädlarna) är det vettigt att ha ett antal plundrare i din stad. Kolla vilka de bästa plundringstrupperna är. Bygg upp 50-100 såna, och plundra till dig råvaror från övergivna städer i närheten för att påskynda råvaruproduktion. (Om du har svårt att skicka råvaror från andra städer kan det vara värt att bygga plundringstrupper tidigare.)
 • När du har flera stora städer är det klokt att ha en stad till som producerar försvarstrupper. (Detta gäller inte minst för romare, som har två olika bästa försvrstrupper mot fotfolk och häst.) Bygg och uppgradera försvarstrupper även i den andra staden, och skicka ut till dina byar så att de slipper producera egna försvarstrupper.
 • När du har fullt uppgraderad huvudbyggnad är det klokt att börja uppgradera stadsmuren/motsv. Kolla hur långt det är lönsamt att uppgradera muren, eller uppgradera den fullt i vilket fall.

Bygg ny stad
När du har bra produktion och väl uppbyggt försvar (minst 500+500) är det dags att bygga ny stad.

 1. Bygg residens till nivå 10. (Det är mycket mer resurseffektivt att bygga nytt residens än att uppgradera ett gammalt residens till nivå 20 eller palats till nivå 15/20.)
 2. Smäll upp en ny stad rätt nära dina gamla, gärna nära övergivna byar, lediga oaser med en råvara du är ute efter, och med många råvarufält av samma typ som oasen/oaser i närheten.
 3. Om du inte har tillräckligt med kulturpoäng för att bygga nya städer, satsa på att uppgradera byggnader i diverse städer istället. (Ett överslag ger att de byggnader som ger mest kulturpoäng för pengarna är, i ordning: huvudbyggnad, marknadsplats, akademi och ambassad. Allra mest ger dock festerna i stadshuset.)
 4. Samtidigt som du bygger upp den nya staden kan du börja göra den gamla staden till en stor stad, istället för medelstor.
 5. Bygg upp hjältens egendom till nivå 10 och annektera en ledig oas i närheten.
 6. Se till att du kan lagra och skicka råvaror utan problem. Två fullt uppgraderade magasin är användbart, och fullt uppgraderad marknadsplats är inte heller fel. Behöver du mer transportmöjligheter är ett handelskontor på sin plats.
 7. Välj en anfallstrupp -- för romare är de mest prisvärda är imperiesoldat och imperieriddare -- och specialisera på den. Det betyder att du bygger upp baracker/stall till max, och uppgraderar anfallsbonusen till max. (Bygg däremot inte trupper förrän du behöver dem.)
 8. Bygg ut försvaret ytterligare, så att du kan besergra ett starkt anfall. (Jämför med tidigare attacker för att få ett hum om vad du kan förvänta dig. Förbered dig för mer än så.) Acceptera inte något mindre än stadsmur nivå 20. Om det är din huvudstad -- se till att du har stenmuraren på nivå 20.
 9. Uppgradera eventuellt hjältens egendom till nivå 15 och ta över en oas till. Detta är dock mycket kostsamt i förhållande till de ökade inkomsterna, så gör det bara om du har resurser över.
 10. För riktigt stora städer kan det vara värt att uppgradera ännu en anfallstrupp, förslagsvis murbräcka eller katapult. Det kan i så fall också vara värt att bygga en tornerplats, för att få murbräckor/katapulter att röra sig lite snabbare.

3 responses to “Recept för att expandera”

 1. Tack för bra info. Första

  Tack för bra info. Första gången jag spelar ett sådant spel som detta och jag hatar att känna mig clue less :)

  Submitted by John (not verified)

 2. Vilken frisk blogg, ovanligt

  Vilken frisk blogg, ovanligt nuförtiden känns det som! Intressant och ovanlig!
  Såg en dokumentär om människans jordbruk runt om i världen i veckan, såg du den?

  Submitted by Daniel (not verified)

 3. Ingen teve...

  Kul att sajten min väcker tankar! Såg tyvärr inte dokumentären. Har faktiskt inte ens en teve, men man kan förstås kolla på mycket via nätet – åtminstone mycket av det som är värt att kolla på.

  Hej!

  Submitted by Johan

  1. Post new comment

   The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
   • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
   • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
   • Lines and paragraphs break automatically.

   More information about formatting options